Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, Ποπ-κορν: Το υγιεινότερο σνακ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές


Νέα Υόρκη
Το ποπ-κορν, αντίθετα με άλλα σνακ, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από πολυφαινόλες, ακόμη περισσότερη μάλιστα από ό,τι υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών, στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Δρ Τζόε Βίνσον του Πανεπιστημίου του Σκράντον, στην Πενσιλβάνια, ειδικός στην ανάλυση τροφών, ανέφερε, οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ποπ-κορν, επειδή περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι λιγότερο ευεργετικές. 


Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπ-κορν, την οποία όλοι απεχθάνονται διότι κολλάει στα δόντια, στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή έχει περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και φυτικών ινών. 

Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπ-κορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ από δημητριακά ολικής άλεσης.

Μια μερίδα ποπ-κορν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο). 

«Το ποπ-κορν ίσως είναι το τέλειο σνακ. Είναι το μόνο που περιέχει 100% ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα τα άλλα είναι επεξεργασμένα και αραιωμένα με άλλα συστατικά. Ακόμα και στα λεγόμενα ‘πλήρη δημητριακά’, αυτό ισχύει μόνο για το 51% του βάρους τους. Ενώ στο ποπ-κορν μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 70% της ημερήσιας κατανάλωσης πλήρων δημητριακών. Ο μέσος άνθρωπος τρώει μόνο τη μισή αναγκαία ποσότητα δημητριακών ολικής άλεσης μέσα στη μέρα και έτσι το ποπ-κορν μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που λείπει και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο»,δήλωσε ο Δρ Βίνσον. 

Όμως επέστησε την προσοχή ότι δεν είναι όλα τα ποπ-κορν υγιεινά, καθώς έχει μεγάλη σημασία πώς αυτό ετοιμάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους, και αν, επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε το ποπ-κορν περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία. 

Ο Δρ Βίνσον συνέστησε να φτιάχνει κανείς το ποπ-κορν μόνος του στο σπίτι του και κυρίως όχι με τη βοήθεια μικροκυμάτων, γιατί τότε πάλι αυξάνονται πολύ το λίπος και οι θερμίδες. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ερευνητή, σε καμία περίπτωση το ποπ-κορν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπ-κορν. 

Τέλος, κατά τον Δρ Βίνσον, η ίδια ανάλυση σχετικά με το βαθμό συγκέντρωσης των πολυφαινολών ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα συγκριτικά με τα φρέσκα, με τα πρώτα να υπερισχύουν από αυτή την άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου