Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ιδανικές τροφές για το πρωινό σας!


Εντάσσοντας στο πρωινό σας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συντελείτε στην εξισορρόπηση των σακχάρων στο αίμα όλο το πρωί αλλά και αργότερα, μετά το μεσημεριανό, σύμφωνα με ερευνητές στο Institute of Food Technologists. Αυτές οι τροφές μπορούν παράλληλα να δώσουν μία αίσθηση κορεσμού, κάτι που βοηθάει να μην ξεπεράσετε κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φαγητού και θερμίδων. Ο γλυκαιμικός δείκτης αξιολογεί τις τροφές σύμφωνα με το πόσο μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εύκολες στην πέψη και καταλήγουν σε μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα των σακχάρων ενώ τροφές με χαμηλό δείκτη χωνεύονται αργά και σταδιακά οδηγώντας σε μικρές σταδιακές αυξήσεις των σακχάρων και της ινσουλίνης, και επομένως θεωρούνται πιο υγιεινές για όλους, ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στα οφέλη των αμύγδαλων στο πρωινό, τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition and Metabolism, οι συμμετέχοντες που είχαν στο πρωινό τους, μεταξύ άλλων, ολόκληρα αμύγδαλα ένιωθαν για περισσότερη ώρα χορτάτοι και είχαν χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα τόσο μετά το πρωινό όσο και μετά το μεσημεριανό. Όταν προσθέτουμε μία τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στη διατροφή μας, τότε αυθόρμητα επιλέγουμε στο υπόλοιπο της ημέρας να φάμε λιγότερο. Στην περίπτωση των αμυγδάλων, μία μικρή ποσότητα στο πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οι ειδικοί συστήνουν επομένως να μην παραλείπετε το πρωινό και να εντάσσετε σε αυτό τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε λογικές ποσότητες. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ιδανικό πρωινό είναι: όμορφη γεύση, ευχάριστη υφή και άρωμα, ικανότητα να σας χορταίνει, χαμηλά λιπαρά, ελάχιστη επεξεργασία και χαμηλό κόστος. Βάλτε λοιπόν στο πρωινό σας ανάλογα με την προτίμηση: φιστίκια, light γιαούρτι, κεράσια, grapefruit, γάλα, αμύγδαλα, ξερά βερίκοκα, κριθάρι, γάλα σόγιας, ψωμί σίκαλης, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, ροδάκινα, καρότα, δημητριακά ολικής άλεσης, σταφύλια, πορτοκάλι, φυσικό χυμό ανανά, ψωμί με βρώμη και Quaker. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου